1234567

Balaton-felvidéki építészeti útmutató

A könyv megvásárolható a Fuga könyvesboltjában és a Magyar Építőművészek Szövetsége könyvtárában.
Egy tájegység építészeti karakter gyűjteménye és útmutató tanulmánya.

Megtekinthető itt


„Megérteni az embereket, a tájat, a fákat, és a megértésből folytatni azt, amit a Teremtő éltet és virágoztat.”
(Makovecz Imre)


Ha telket vagy parasztházat szeretne vásárolni a Balaton-felvidéken, netán egy új házat építene, esetleg csak érdeklődik a tájegység építészeti öröksége és jövője iránt, akkor ez a dokumentum Önnek készült.

Az útmutató segít felfedezni és megismerni a Balaton-felvidék sokszínű építészeti értékeit, hagyományait, éghajlati, földrajzi sajátosságait, rokokóba hajló vakolathímes parasztházainak igazi szépségét. Jól áttekinthető, közérthető rajzok segítségével illusztrálja a követendő példákat, de kitér a kerülendő formák bemutatására is. Elsősorban hagyományos épületek példáin mutatja be a tájegység építészeti karakterét, de mai funkciójú házak esetében is szolgálhat tanulságokkal.

Az útmutató célja:
- megismertetni a tájegység építészeti karakterét
- konkrét példák segítségével bemutatni a helyes részletképzéseket
- inspirálni az építtetőket, a tervezőket
- védeni és erősíteni a Balaton-felvidéki építészet arculatát, az egységes faluképet

Figyelem: Ez az útmutató nem tartalmazza és helyettesíti a vonatkozó szabályokat és törvényi előírásokat. A tervezés során mindig figyelembe kell venni a helyi építési rendeleteket és településrendezési terveket, valamint a helyi építésügyi hatóságok állásfoglalását.

Bár tudjuk, hogy nem mindenki fog egyetérteni az útmutató összes felvetésével, és természetes, hogy a megfigyelt szabályosságok sem jelentenek kőbe vésett szabályokat, de reméljük, sokan elgondolkodnak mégis az itt felhozott példákon, eseteken. Bízunk benne, hogy az útmutatót lapozgatva minél többen felismerik a Balaton-felvidék építészet értékeit és követendő példáit.

Mert a jó épület nem csak ízlés kérdése. Vannak jól meghatározható technikák, eljárások, amelyek alkalmazásával a hagyományos építészeti karakterhez és az egységes faluképhez jobban igazodó, arányosabb és esztétikusabb épület építhető. Ez az útmutató ezen módszereket, szempontokat igyekszik körvonalazni, mindenki számára közérthető módon, sok képpel és illusztrációval.

Külön köszönet Mike Shanahan építésznek, aki önzetlenül hozzájárult, hogy az általa készített „Tervezési útmutató Cork megyében: Vidéki új házak építése” című művet és tapasztalatait saját útmutatónk elkészítésekor felhasználjuk.

KRIZSÁN ANDRÁS Ybl-díjas építész
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com