12345678910

Révfülöp, Szigeti strandfürdő

Építész tervező:   
 • Krizsán András okl. építészmérnök  
Munkatársak:   
 • Márton László Attila
 • Vida Szabolcs    
Statikus tervező:   
 • Pintér Ágnes okl. építészmérnök     
Elektromos tervező:   
 • Tóth Zoltán okl. villamosmérnök  (T-ZEUS Bt.)
Gépész tervező:   
 • Werb János okl. gépészmérnök  
Út és parkoló terv:   
 • Rhorer  Ádám okl. közlekedésmérnök (Közlekedés Mérnöki Iroda)
Kertépítész:   
 • Sólyomvári György okl. kertészmérnök
 • Balogh Andrea, Majoros Csaba (4D Kft.)
Építtető:   
 • Révfülöpi önkormányzat
Kivitelező:    
 • Takép Kft.
Lebonyolító:    
 • Veszprémber Rt.   
Tervezés: 1995
Kivitelezés: 1996

FÖLD ÉS VÍZ HATÁRÁN


"Föld és víz határán áll Krizsán épülete. Kapu ez az épület, alagút, átlátni alatta. Ünnepli azt a profán pillanatot, amikor a család gumicsónakokkal, úszóövekkel, homokkészlettel, tranzisztoros rádióval átlép a mesevilágba, a „szigetre”, megérkezik a strandra.

Hálás feladat. A strandra jókedvű emberek járnak és mintha ez a lelkiállapot magától értetődően terjedne át az épületre magára is. Az épület derűt áraszt. De ez mégsem magától értetődő!
Ebben Krizsán Andrásnak is van érdeme.  Az épület finoman tagolt stílusgyakorlat. Kollázs, ahol a tervező elismerésre méltó építészeti érzékkel rakja össze  elemeiből a házat. A kis öltöző pavilonok a balatoni fürdőkultúra aranykorát idézik. Beljebb a fokozatosság elvét követve kisebb, majd növekvő kőépületek jönnek, bravúrosan körbeölelve egy aréna, szabályos központi terecske, strand-agóra helyét, s mindezek díszét adó gesztenyefát.
Krizsán kitalált egy mesterséges földhalmot, erre ráhelyezte az épületet-koszorút, a kapuzat helyén kifúrta a dombot és a fejünk felett átboltozta épülettel. Itt ezen a helyen elkönnyíti, okker színű deszkaborítással öltözteti a falakat.
A baloldali üzletsor a 20-as, 30-as évek vakolatarchitektúráját és oszloparányait használja. A jobb szárnyon látványos organikus, expresszív lendülettel kanyarít kővel falazott üzletszárnyat, úgy, hogy a hosszan előrenyúló eresz maga alá bújtatja, csalogatja az embert. És ez nem csak szép, hanem funkcionális is. Hűs árnyékot adó eresz. Jól egészíti ki a szuverén, különc ötlet az ösztönösen jól idézett és összeválogatott lokális építészeti anyagokat, formákat.

Manapság a Balaton és környéke mintha tudomást sem venne a világról és a változásokról. A legrangosabb üdülőhelyeink környezete és építészeti kultúrája a cikiújságírás aranybányája lett. (Hócipő-Fábry) A rossz példák túlszaporodtak, kevés a követhető, finom munka. Van siófoki Kálmán Imre újbarokk, hévízi toronyromantika rosszul és rossz helyen másolva, stég és présházfolklór.
Az 50-es 60-as években típustervek alapján épültek már nagyszerű fürdőlétesítmények a tó körül. Hullámtető, terméskő, acélcső oszlopok.
A révfülöpi strand példás és finom munka!
Utánozni szabd … és ajánlott."
(Vincze László - Alaprajz/1999-8)
 
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com