1234567

Zánka - Új Nemzedék Központ
Egry József Középiskola és
Szakiskola bővítés

Építész:
 • Krizsán András okl. építészmérnök
  MODUM Építésziroda Kft.
Építész munkatársak:
 • Csontó Judit okl. építészmérnök
 • Debreczeni Szabolcs építészhallgató
Statika:
 • Medek Ákos okl. építészmérnök
 • Szarka Gergely okl. építőmérnök (Medek Iroda Kft.)
Épületgépészet:
 • Rosza Csaba okl. épületgépész (Pupmero Bt.)
Elektromos tervező:
 • Kovács Zsuzsa okl. villamosmérnök
 • Sándor Dávid okl. villamosmérnök (Qualiko Kft.)
Tűzjelző rendszer:
 • Merics Péter tűzvédelmi szakmérnök (Pálffy & Papp Kft.)
Tűzoltó szakmérnök:
 • Segesdi Ferenc építész tűzoltó szakmérnök
Megbízó:
 • Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Kft.
Kivitelező:
 • Kuti és Fia Kft.
Műszaki ellenőr:
Pintér László okl. építészmérnök (Pintrade Kft.)

Tervezés: 2009
Kivitelezés: 2010

Fotó: Hajdú József

ABSZTRAKT ERDŐ


"A szűkebb helyszín Zánka Új Nemzedék Központ. A bővített épület eredetileg a tábor egyik, átlagos minőségű, téli üdülőépülete volt, amely jelenleg az Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium egyik oktatási épületeként funkcionál. Az eredeti rendeltetésből következően az épület előtere, közösségi és közlekedő terei meglehetősen szűkösek, így valós igény volt az új aula építése, amit a tervező nagyon okosan az eredeti lépcsőházhoz kapcsolt, ezáltal minden szintre belopva a tágasság érzetét. Ugyanilyen intenzív, vizuális kapcsolatot igyekszik az épület, a környező zöld felé teremteni, két irányban megnyitva az északnyugatról színpaddal zárt teret. A teret izgalmasabbá teszi az emeleti galéria, amelyből az igazgatói iroda és a tanári szoba nyílik. Ez utóbbi helyiségek rangja egészen új minőséget hoz nem csak az épületbe. Az irodához kapcsolódó emeleti terasz hozza be a harmadik réteget, amelyről egy tárgyalásra méltó épületnél beszélni kell és lehet. Mégpedig az a plusz, amitől egy ház több lesz, mint pusztán a funkcionális igényeket kielégítő, szerkezetileg korrektül megvalósított építmény.

Ez az a plusz, a technikai, vagy esztétikai invenció, amelynek mind nagyszerűbb példáit láthatjuk a nagyvilágban és amelyet annál kevésbé kezelünk ma helyén Magyarországon. Az úri jókedv megnyilvánulása, ami nélkül a ház működne ugyan, de jóval kevesebbet érne.
E ház esetében ez az egyedi elem az épületet betakaró bárkaszerű tető, amely a terasz felett egy hatalmas konzolban végződik, a bejárati oldalon pedig egy expresszív tornáccá olvad, amely a környező erdőket is megidézi. Absztrakt erdő ez, amelyet jól kiegészít a mögötte húzódó üvegfal tömör elemeinek foltszerű kitakarása a belső térben. Nagyon jó ellenpontja az íves tető az amúgy fegyelmezett, vízszintesre és függőlegesre szerkesztett alépítménynek. Talán mondhatjuk, hogy a Makovecz-féle ágasfák továbbgondolása ez, a mai technikai elvárásoktól és előírásoktól nehezített környezetben. Útkeresés ez a munka, amely az organikus építészet formavilágát kívánja átemelni a XXI. századba, a mai korszerű anyagok használatával, illetve az ezek által indukált építési előírásoknak megfelelve."
(Erhardt Gábor - Magyar Építőművészet 2011/3)
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com