1234567891011

Zánka - Új Nemzedék Központ
Központi épület átalakítás és bővítés

Építész:
  • Krizsán András okl. építészmérnök
    Modum Építésziroda Kft.
Építész munkatársak:
  • Csontó Judit okl. építészmérnök
  • Debreczeni Szabolcs építészhallgató
Statika:
  • Medek Ákos okl. építészmérnök
  • Szarka Gergely okl. építőmérnök (Medek Iroda Kft.)
Épületgépészet:
  • Rosza Csaba okl. épületgépész  (Pumpero Bt.)
Elektromos:
  • Kovács Zsuzsa okl. villamosmérnök
  • Sándor Dávid okl. villamosmérnök (Qualiko Kft.)
Tűzjelző rendszer:
  • Merics Péter tűzvédelmi szakmérnök  (Pálffy & Papp Kft.)
Tűzoltó szakmérnök:
  • Segesdi Ferenc építész tűzoltó szakmérnök
Megbízó:
  • Zánka Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.
    8251 Zánka
Kivitelező:
  • Kuti és Fia Kft.
Műszaki ellenőr:
  • Pintér László okl. építészmérnök  (Pintrade Kft.)

Tervezés:
2010-2011
Kivitelezés: 2012

Fotó: Bujnovszky Tamás


Meglévő épület

A Balaton északi partján, a hetvenes évek elején épült, Zánka Új Nemzedék Központ főépülete a kor stílusára jellemző, modernista épület. Építészeti tömegalakítását tekintve egy hosszan elnyúló földszinti lepényépületből és a mögötte elhelyezkedő toronyépületből áll. Az ifjúsági centrum főbejáratánál szabadon álló hét emelet magas torony, fehér mészkőlapokkal burkolt, egyszerű kubusa messze kitűnik a környező fák lombjai fölött. Az épület közforgalmi főbejárata a déli oldalon található.  A lepényépület földszinti részében a főbejárati aula, recepció valamint az értékesítési, marketing irodák helyezkednek el. Itt található az intézmény könyvtára és egy kis múzeumi szoba is, valamint a keleti szárnyban egy vendéglátó presszó. A hétszintes toronyépületben irodák, kiszolgáló vizes helyiségek, közlekedő, valamint diákszálló funkcionál.


Tervezett átalakítás

A tervezett átalakítás során a torony épület az eredeti funkciók megtartása mellett kívül-belül teljesen megújult. Korszerűsítésre került az elektromos hálózat, valamit a belső helyiségek burkolatai, nyílászárói. Megújultak a vendégszobák és az irodák, valamint felújításra került a teljes külső kőburkolat is. A lepényépület viszont nem csak átalakult, hanem részben ki is bővült. A megváltozott igények miatt, a földszinti részen racionalizálni kellett a meglévő funkciókat, az emeleti részen viszont egy teljesen új építészeti elemmel bővült a ház. A funkcionális igényeknek megfelelően egy tárgyaló tanácsterem került ide, amit a toronyépület lépcsőházi közlekedőjének déli homlokzata felöl, egy lépcsőátjáró kapcsol össze. Az emeleti tanácsteremhez egy teakonyha és technikai helyiség, valamint egy tágas déli homlokzatú terasz is tartozik, amit a főbejárat feletti lapos tetőn alakítottunk ki. A meglévő régi funkciók közül a könyvtár és a múzeumi funkció átkerült a pavilonos nyugati szárnyba, az informatikai valamint kereskedelmi és értékesítési irodák pedig a főbejárattól balra. A belső átalakítás során a lepényépület hosszanti, keleti részébe újabb irodák és informatikai tantermek kerültek, valamint megújult és új bejáratot kapott a vendéglátó rész is. A központi épület főbejárata egy új szélfogó előtérrel és bejárati előtetővel bővült. Az épület akadálymentes megközelítése a toronyépület felöl szintbeli bejárattal biztosított.


Az épület homlokzati formálása

Olyan új formavilággal gazdagodott a ház, ami részleteiben megőrzi az eredeti épület modernista stílusát, de ugyanakkor szerves folytatásaként humanizálja is azt. Nem fordít hátat a meglévő adottságoknak, az épület modern architektúrájának, hanem megértve és folytatva azt, a meglévő formákból kiindulva vezeti le az átalakítás építészeti logikáját, megteremtve ez által a múltban rejlő értékek és a modern, expresszionista építészet újraértelmezett harmonikus egységét. A leglátványosabb beavatkozás a földszinti lepényépület emeletráépítésében jelenik meg, ahol a modern héjszerkezetetek formai megjelenést követve, a felhajló nagy tető a Balaton hullámait idézi és foglalja egységbe az épületet. Ez a dinamizmus teljesen új komponens, ami Lautner, Niemeyer szabad, lendületes vasbeton tömegformálására emlékeztet. Az íves alátámasztó tartók is a környező vízi világ hangulatát idézik, utalva táj, a balatoni atmoszféra kontextusára. A szabályos ritmusban váltakozó felfelé, és lefelé fordított „Y” tartók, a hátrahúzott függönyfal síkjában helyenként előtűnő zöld, sárga, kék üvegezett mezőkkel, egy homogén homlokzati szövetet hoznak létre. Az így létrehozott duplikált homlokzat az újragondolt horizontális épülettestet élettel, energiával telítik meg. Az épületet az Európai Unió Kortárs Építészeti Nívódíjra a Mies van der Rohe-2013 díjra jelölték.
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com