1234567

SAREPTA

Építész:
 • Krizsán András DLA okl. építészmérnök
  MODUM Építésziroda Kft.
Építész munkatársak:
 • Kőmíves Ildikó okl. építészmérnök
 • Nagy László okl. építészmérnök
Statika:
 • Medek Ákos okl. építészmérnök
 • Szarka Gergely okl. építőmérnök (Medek Iroda Kft.)
Épületgépészet:
 • Rosza Csaba okl. épületgépész  (Pumpero Bt.)
Elektromos:
 • Kovács Zsuzsa okl. villamosmérnök (Qualiko Kft.)
Tűzoltó szakmérnök:
 • Bársony Antal tűzoltó szakmérnök
Megbízó:
 • SAREPTA Budai Evangélikus Szeretetotthon
Kivitelező:
 • Confector Kft
Műszaki ellenőr:
 • Spányi & Jakab Kft
Tervezés: 2012-2013

Kivitelezés: 2014-2015

Fotó: Bujnovszky Tamás


A Magyarországi Evangélikus Egyház 2012-ben titkos, meghívásos pályázatot írt ki a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon korszerűsítésére, bővítésére, szellemi és mozgásukban sérült emberek új lakóotthona kialakítására. A szakmai zsűri, a meghívott neves építészek közül az Ybl-díjas Krizsán András DLA munkáját választotta győztesnek. A tervek elfogadása után, egy szerencsés lehetőségnek köszönhetően, megváltozott az alaphelyzet és az egyház, nem messze a meglévő intézményétől, a Máriaremetei úton egy nagyobb telket tudott vásárolni, ahol terveik szerin - majd annak kettéválasztásával - akár két tömbből álló új lakócentrumot is tud majd létesíteni. Krizsán András sikeresen adaptálta eredeti elképzeléseit az új környezetbe és ügyes, szakmai fogásokkal finomította a kortárs szellemben megrajzolt tömeget a családi házas környezetéhez. Egy olyan kétszintes lakócentrumot tervezett, ami 50 sérült ember számára biztosít korszerű és megfelelő otthont.
A „H” alaprajzú épület párhuzamos szárnyainak két szintjén, egy-egy 12-13 személyes, önálló lakásként működő lakóegység létesült, zömében egy, néhány esetben kétágyas szobákkal, a hozzájuk tartozó fürdőszobákkal, konyhával valamint a nappaliként, étkezőként szolgáló közösségi térrel.  A hosszanti szárnyak közötti összekötő részbe kerültek a kiszolgáló helyiségek: beteg- és nővér szoba, tolókocsi tároló, tiszta és szennyes ruha raktár, pelenkatároló. A félig alápincézett épület alagsori tereiben, ahol a természetes szellőzést és megvilágítást angolaknák biztosítják, kaptak helyet a személyzetet ellátó funkciók (öltözők, zuhanyzók, pihenők), illetve egy melegítőkonyha. Az épület teljes területén akadálymentesített, a szintek közötti közlekedésre biztonsági felvonó szolgál.
Mivel az épület kihasználja a meredek telek adta lehetőséget, így a földszinten kívül az emeleten is sikerült közvetlen kertkapcsolatot létesíteni. A domboldal felé forduló két lakószárny átriumszerű, védett, belső kertet alakít ki, ahol a ház lakói közösségi foglalkozásokat tudnak tartani.
A racionális alaprajzú épületet a puritanizmus, letisztultság, egyben az igényes, kortárs megjelenés jellemzi. A fehérre vakolt homlokzatokat enyhe szögtörések tagolják és az épület tetején körbefutó, háromszög alakban, ferdén lecsapott attika falak magas tetős épület benyomását keltik.  Az egységes hálószobák rendjéből eredő szabályos, katonás rendben kiosztott nyílászárók helyett a tervező hol álló, hol fekvő, időnként mélyebben visszahúzott franciaerkélyekkel kiegészített ablakosztást választott.  A nyílások köré helyenként elhelyezett szürke lábazati vakolattal kiegészített bordűr kerettöredékek oldják, és kissé szellemképessé, elmosódottá teszik a homlokzatot. Nem maradt el az „ötödik homlokzat” átgondoltsága sem, ahol egy zöld tető növeli az épület és környezete értékeit, a bent lakó emberek komfortfokozatát.
Diszkrét, esztétikai megoldásokról van szó, mégis úgy érezhetjük, helyénvalóak ezek használata. Az épület puritánságát, szikár, tömbszerű megjelenését ezek a gyakorlatilag egyszerű építészeti megoldások olvasztják, simítják a terepbevágás és az utca, a családi házak közé.                                                                                                                   Bán Dávid
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com