1234567

Kulturális Központ - Fertőd

Építész :
  • Krizsán András DLA okl. építész / MODUM Építésziroda Kft   
Építész munkatársak:
  • Debreczeni Szabolcs okl.építész
Statika:
  • Medek Ákos okl. építészmérnök /MEDEK Iroda Kft
Épületgépészet:
  • Pál Gábor okl. épületgépész
Megbízó:
  • Fertődi Polgármesteri Hivatal
Tervezés éve: 2015

Fotó: Krizsán András DLA


A fertődi laktanya még Süttör és Eszterháza egyesítése előtt, a második világháborút megelőzően létesült. A II. világháború után, 1991-ig szovjet laktanyaként funkcionált. Ezt követően a katonai létesítmény funkciója megszűnt, az ingatlant feldarabolva eladták. Így került Fertőd város tulajdonába, a rajta álló volt legénységi étkezde és konyha épületegyüttesével. Az épületet a város kultúrházként működtette, majd községi és városi rendezvények számára hasznosította. A főépülethez csatlakozó melléképületek műszaki állaga mára erőteljesen lepusztult. A jelentős mértékű átalakítás miatt felújítása szükséges a romos épületszerkezetek bontásával és újraépítésével.
 
A bejárati homlokzat megmarad és felújításra, a mögötte lévő rész magasságában megosztásra került, kb. az épület hosszúságának feléig. Itt lettek elhelyezve a nagy látogatottság miatt, az egyszerű megközelítést igénylő irodák, valamint a többcélú tanács és színházterem működéséhez szükséges helyiségek (technikai helyiség, tolmács terem, raktár) és a klubszoba. A földszinten a bejárattal szembe a recepció és a kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra, mint vizesblokk, lift, lépcsőház.
Az épület jelenlegi magassága a két szint kialakításához szükséges belmérettel csak megközelítően rendelkezik, ezért a meglévő tetőszerkezet elbontásra az épület magasságában megemelésre került és az épületszárny egy új tetőszerkezetet kapott.
Az épületszárny hátsó felébe került elhelyezésre a kb. 210- 220 férőhelyes kultúrterem a hozzá tartozó színpaddal és kiszolgáló helyiségekkel (öltöző, vizesblokk, raktár), ami így közvetlen kapcsolatba került az épület előterével, valamint a nyaktaggal és a kültérrel. Itt kapott helyet a vizesblokk, recepció, jegyiroda, ruhatár, villamos elosztószekrény, valamint a gazdasági funkciót betöltő büfé és a kiszolgáló helyiségei ( öltöző, raktár, fogyasztótér ).
Az északi szárny lebontása és újjáépítése után itt került kialakításra egy mobilis fallal megosztható multifunkcionális terem, öltözőkkel, vizesblokkal, raktárhelyiséggel.
A meglévő és megmaradó épülettömb - megőrizve az eredeti laktanya főhomlokzatát és architektúráját - továbbra is sima vakolt, festett homlokzati felületű, a körbefutó attika fallal, valamint az eredeti formáját megtartva alacsony hajlásszögű lapos tetővel.
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com