123456

Tasnády-ház, Kapolcs

Tasnády-ház, Kapolcs

Építész:

  • Krizsán András okl. építészmérnök
    Modum Építésziroda Kft.
Építész munkatársak:
  • T. Konorót Kriszta okl. építészmérnök
Statika:
  • Mózes László okl. építészmérnök
Épületgépészet:
  • Rosza Csaba okl. épületgépész 
Tervezés: 2008
Kivitelezés: 2009-2010

Fotó: Darabos György

MEGTERVEZETT MEDITERRÁN

"Háromszor is átszeljük a zöldellő dombot, mire sikerül megtalálni a földutat, amelynek végén feltűnik a mediterrán kőből épült, zsalus ház. A család biciklikkel és teli kosarakkal áll a kapuban – épp a piacról jöttek. Rég elmúltak már azok az idők, amikor még nem tervezték, hogy telket vagy házat vesznek a környéken. Miközben gyönyörködünk a tájban, a konyhában már készül a szörp, a házigazdák pedig kedvesen beljebb invitálnak.

Miközben a piacon vett finomságokat pakolja a helyükre, Ágnes a kezdetekről mesél. „Eredetileg egy barátnőm érdeklődött az itteni telkek iránt. Persze mi is gyakran kirándultunk a Káli-medencében, és talán a tálodi kolostor látványa volt az utolsó élmény, ami meggyőzött bennünket arról, hogy több időt szeretnénk tölteni ezen a vidéken." Mikor végül építkezésre adták a fejüket, határozott elképzelésekkel keresték meg Krizsán András építészt.

HAGYOMÁNYOK MENTÉN
„A lenti részt úgy terveztük, hogy két embernek kényelmes otthon lehessen. Nem nagy, eltúlzott termeket akartunk, inkább praktikus, jól használható helyiségeket." Térnek ott a táj, ami minden pillanatban más arcát mutatja, ezért áll a hatalmas távcső is a kanapé sarkában, amit Panni lányuk kapott valamelyik évben karácsonyra. Az épített kanapét szintén Zoltán készítette felesége instrukciói alapján.

A HÁZ SZÍVE
Az osztott teret elfoglaló nappali és konyha lelke az épített kemence, ami valójában kandallóként működik. „Ezt egy pilisvörösvári mester készítette nekünk. A fa tüzelésű csikótűzhely mellé pedig sütő került" - mutatja Ágnes a szokványosnak nem nevezhető kialakítást. A sütővel szemben a helyi asztalosmesterrel méretre szabatott nagyáruházi konyhabútor kapott helyet. Ágnes azonban magasabb pultot szeretett volna, de mivel ezt a kész bútorral nem lehetett megoldani, ezért a plusz centiméterekhez kiegészítő elemeket gyártattak. Fölötte az ide tervezett háromosztatú ablak még várja legszebb díszeit - ide kerülnek majd a háziasszony legkedvesebb virágos növényei.

MIÉNK A TÉR
A kapolcsi ház harmonikusan elhelyezett tárgyai sok helyről érkeztek. Rozoga állapotban, egy családtag lakásából mentették meg a fogasokkal felszerelt előszobafalat, és később asztalossal újíttatták fel. Tökéletesen illeszkedik a rusztikus stílushoz a hálószobai ágy is, amit Ágnes a barátnőjétől kapott ajándékba. De a felújított vagy maguk alkotta bútorok mellett a kiegészítőket is egyenként válogatták össze - Ágnes bármerre jár, szép tárgyakkal tér vissza útjairól."
(Torma Beatrix cikkéből - Otthon magazin/2012)
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com