123456

Pálos zarándok kápolna -
Káptalantóti

Építész:
  • KRIZSÁN ANDRÁS okl. építészmérnök (MODUM Építésziroda Kft.)
Építész munkatársak:
  • Debreczeni Szabolcs okl. építészmérnök
Statika:
  • Medek Ákos okl. építészmérnök (MEDEK Iroda Kft.)
Épületgépészet:
  • Rosza Csaba okl. épületgépész (PUMPERO Bt.)
Megbízó:
  • Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje

Tervezés: 2012


A Magyar Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású katolikus férfi szerzetesrend, amely nemrég ünnepelte pápai jóváhagyásának 700. évfordulóját. A pálos rend sorsa mindig szoros összhangban alakult a magyarság sorsával: a hányattatások idején a rend is lehanyatlott, az ország virágzásakor pedig a magyarok lelki-vallási életének alapvető szereplői voltak, bekapcsolódtak az oktatásba és sorolhatatlanul sok kulturális és helytörténeti értéket adtak országunknak. A magyarságtudat mindig jellemzője volt a rendnek. A pálos szerzetes elsősorban nem magáért, hanem nemzetéért, hazájáért imádkozik és vezekel.
A tervezett Pálos kápolna és zarándokhely egy komplex, tematikus zarándokút kialakítását tűzi ki célul, a Káli-medence szívében, Mindszentkálla, és a jelentős turisztikai vonzerővel rendelkező, viszont kevésbé látogatóbarát salföldi pálos kolostorrom között.  Az ide látogató zarándok-turisták egy egész napos, élményközpontú kiszolgálást kapnak, a nagy látogatottsággal rendelkező salföldi kolostorrom és a Mindszentkálla Kopasz-hegyi közötti területre tervezett zarándokutat végigjárva. A tervezett kápolna és zarándokhely térben és időben igyekszik jelentősen kiterjeszteni a földrajzilag és az eltöltött órák számában igen szűkös, pontszerű turistaforgalommal rendelkező salföldi kolostorrom látogatottságát, bekapcsolva a környék egyéb nevezetességeit (Mindszentkállai kilátó) és látnivalóit. 
   
A tervezett kápolna és zarándokhely a zarándokút tematikájához igazodóan a középkori templomromok hangulatát és stílusát idézi, mai építészeti minőségben. Egyszerű, tömör és egységes építészeti formanyelvével és természetes anyaghasználattal a Pálos szerzetesrend hagyományait követi.  A lejtőre merőleges gerincű, hagyományos nyeregtetős, oromfalas tömegalakítása a környező középkori templomok (Sajkod, Örvényes) megjelenéséhez alkalmazkodik. A tetőfedés egyenes vágású, antracit, hornyolt cserépfedés. A vízelvezetés rejtett eresszel megoldott. A homlokzata helyi, bontott terméskő falazatú, trasszcement teli fugázással, festett felületű, fa nyílászárókkal. A viszonylag nagy lejtésű terep adottságait kihasználva a keletelt templom főbejárata a dombtető felöli oldalon helyezkedik el, ahonnan belátni egész Csobáncig.
Az épület keleti homlokzata (apszis) felől van az altemplomi rész bejárata, ami az idevezető, pormentesített úttal akadálymentesen is megközelíthető. Az altemplomi szint a zarándokhely kiszolgáló helyiségeit (gyerekfoglalkoztató, mosdók, WC-ék, akadálymentes fürdő) tartalmazza, egy belső lépcsőn keresztül összekapcsolva a földszinti templomtérrel.
A kápolna tér max. 30 fő befogadására alkalmas főhajója egy egyenes záródású oltártérrel bővül, a deli oldalon kialakított sekrestye és raktárhelyiségekkel. A karzatszint a látszó fedélszék fogópárjaira fektetett fafödémes szerkezetű, ahova szintén az altemplomból feljövő lépcsőn keresztül juthatunk fel. A kis kápolna szimbolikus harangtornya az épület nyugati oromfalán helyezkedik el, az épületbe integrálva. 
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com