A FÜVESEMBER HÁZA

Gyógynövény-feldolgozó, Zánka
METSZET 2015/XII


    Zánka és a Káli-medence határán áll Takács Ferenc új műhelye és közösségi háza, amelyet Krizsán András DLA tervezett. A református templom és parókia közelsége, a település felső szélén való elhelyezkedés egy már-már kiveszett, ősi bölcsességet: a helyi növények által történő gyógyítást-gyógyulást emel újra szakrális szintre. Az épület telepítését ez a „határon állás” és a központi szerep határozta meg: a domboldalba kinövő támfal vonalmentisége és az általa körbeölelt együttes, a gyógynövények termesztésének, gyűjtésének és feldolgozásának épületben sűrűsödő centralitása. E kettősség mellett a ház harmonikusan együtt él a község építészeti hagyományaival is.
    A szigorúan egymás mellett álló két tömeg körül szabadon áramló átmeneti terek teszik körüljárhatóvá, nyitott és befogadó közösségi hellyé a központot. Gyógynövény ültetvény övezi az épületet, folytonosságot képezve a természet, a tágabb értelemben vett kert felé. A ház egyszerre feldolgozó manufaktúra és oktatóközpont, ahol a termékek egy kis teázóban megkóstolhatók, valamint az erdőn-mezőn át vezetett gyógynövénytúrák kiindulópontja is.
    Az alsó szinten működik az ültetvénnyel intenzíven együtt élő manufaktúra. A gyűjtés vagy betakarítás utáni válogatás, szárítás, lepárlás vagy épp tinktúrák készítése zajlik itt. A műhely látogatható, mégis védett helyzetű, optimálisan szolgálja az elmélyült munkavégzést. Egy szinttel följebb, az utcafrontról megközelíthetően turisztikai iroda, tárgyalók, oktatóterem és teázó, valamint az ezeket kiszolgáló egyéb szükséges funkciók találhatók.
    Ez az összetett program öltött testet kőből és vakolt falakból Krizsán András tervezőasztalán. Ennek eredményeként két hangsúlyos, a déli lejtő felé hófehér oromfallal forduló archetipikus ház jelenik meg a község magaspontján. Egy traktus széles, nyeregtetős tömegükben, tömör, fehér falaikban a Balaton-felvidék építési hagyománya dominál. Tájolásukból, a dombtetőn való kitettségükből előnyt kovácsolva a tetőn elhelyezett napelemek szolgáltatják a működéshez szükséges villamos energiát.
    A házakat összekötő nyitott és félnyereg tetőkkel fedett árkádos külső tereket permi vörös homokkó falak jelölik ki. A terepbe illeszkedő lépcsőzetesen kialakított falak műtárgyként való megjelenése világos tervezői szándékról és vizuális kommunikációról mesélnek. Így a völgy felől a domboldalon felvezető lépcsősorból természetes módon bomlanak ki a csoportok fogadására is alkalmas teraszok. A felső, utcai oldalon kerítésként jelenik meg ugyanez a támfal. A népi építészet kortárs átirataiként a vörös kő rusztikus felületébe, mint foglalatba ágyazódik a két finoman faragott-csiszolt, fehér tömeg.
    A turisztikai és mezőgazdasági funkciókat a tájban organikusan értelmező, rendező központ méltó helyszíne a benne működő funkcióknak. Természetes illeszkedés, a méreteket, anyaghasználatot illető szigorú önkontroll, hagyományok és a mai technológiák alkalmazása biztosítja az épületegyüttes ökologikus jellegét, hosszú távon fenntarthatóvá és értékállóvá téve a nemrég átadott épületegyüttest.

                                   Mizsei Anett
 
Modum Építésziroda kft. 1147 Budapest, Czobor utca 60/b telefon / fax : 06 (1) 220 - 0677 e-mail: modumkft@gmail.com